Kinoteekki

Arvioi uutuusleffat

 

Kinoteekki perjantaisin Radio Deillä klo 15:45.

 
 

Kinoteekki

 

Kaivonkatsoja


The Water Diviner (2014)

Lajityyppi: Draama, sota
Levittäjä: Finnkinon teatterilevitys
Ohjaaja: Russell Crowe
Pääosissa: Russell Crowe, Olga Kurylenko, Jai Courtney, Isabel Lucas, Yilmaz Erdogan, Cem Yilmaz, James Fraser, Ben O'Toole, Ryan Corr
Ensi-ilta: 8.5.2015
Kesto: 1h 51 min
Ikäraja: 16
 
Australiaiset muistelevat joka vuosi huhtikuun 25.päivä sotien veteraaneja. Tänä vuonna on tullut kuluneeksi sata vuotta siitä, kun tuhansia australialaisia nuorukaisia kuoli Turkin Gallipolissa ensimmäisen maailmansodan aikana. Tähän saumaan on Uudessa Seelannnissa syntynyt, mutta itseään australialaiseksi kuvaava Russel Crowe ohjannut hienon ja koskettavan sotadraaman Kaivonkatsoja.
 
Hieman erikoinen nimi tulee elokuvan päähenkilön, Joshua Connorin ammatista ja hänen vaistonvaraisesta kyvystään löytää asioita, kuten vettä. Tuo kyky tulee tarpeeseen kun hänen kolme poikaansa kaatuvat Gallipolissa, heidän äitinsä menettää mielenterveytensä sen takia ja Joshua päättää hakea poikiensa jäännökset neljä vuotta sodan jälkeen.
 
Se osoittautuu lähes mahdottomaksi vaihtoehdoksi armeijan sulkiessa alueen ja tehdessä siellä omia kaivauksiaan. Joshua saa odottamattomalta taholta apua, kun Turkin armeijan kapteeni, joka on itse taistellut Gallipolissa, ymmärtää miehen tuskan, ja antaa hänelle arvokasta tukea. Elokuvan kaunistuksena on Olga Kurylenkon esittämä majatalonpitäjä, viehko sotaleski Aysha, joka joutuu taistelemaan maassaan naisen ankeaa asemaa vastaan ja sietämään valloittajia edustavaa Joshuaa.
 
Kaivonkatsoja on kiehtova, voimakkaasti tunteisiin vetoava ja voimakas historiallinen draama, jännityselokuva ja tragedia, jonka viesti on yksinkertaisesti se, että suurin on rakkaus. Filmiä katsoessa huomaa, että sitä on kuvattu Australiassa lähes viidenkymmenen asteen helteissä, ja omat haasteensa on ollut myös monikielisessä näyttelijäjoukossa. Tarinassa on vain muutama vika, kuten liian imelä kohtaus kauniin Ayshan kanssa, mutta ei mitään isoa kömmähdystä. 
 
Russel Crowe, jonka omalla tuotantoyhtiöllä on osuva nimi Fear of God eli jumalanpelko, ja joka esittää itse pääosaa, on tehnyt erinomaista työtä ensimmäisessä elokuvaohjauksessaan. Hän osaa kuvata sodan turhuutta ja mielettömyyttä väkevästi, ja nostaa kiinnostavimmaksi henkilöksi turkkilaisen kapteeni Hasanin (Yilmaz Erdogan), joka on kovia kokenut, mutta hyväsydäminen mies.
 
Kaivonkatsoja on palkittu maassaan useaan kertaan, enkä ihmettele, sillä se on omistettu kaikille taisteluissa kadonneille pojille. Ikävä kyllä heitä katoaa vielä nykyäänkin. Neljä tähteä.
Elokuvan nettisivusto

Kinoteekki Facebookissa