Kinoteekki

Kinoteekki arvioi uutuusleffat

 

Kinoteekki perjantaisin Radio Deillä klo 15:45.

Unbroken (2014)

Lajityyppi: Draama, toiminta, sota
Levittäjä: Finnkinon teatterilevitys
Ohjaaja: Angelina Jolie
Pääosissa: Jack O’Connell, Domhnall Gleeson, Garrett Hedlund, Finn Wittrock, John Magaro, Alex Russell, Luke Treadaway, Jai Courtney
Ensi-ilta: 30.1.2015
Kesto: 2h 17 min
Ikäraja: 16
 
 
Lois Zamberini, joka oli yhdysvaltalainen urheilija, evankelista ja sotasankari, kuoli viime vuonna, mutta sitä ennen hän eli hyvin erikoisen elämän. Hän osallistui juoksijana vuoden 1936 olympialaisiin, selviytyi sodan aikana avomerellä pelastusveneessä pommikoneen syöksyttyä alas, ja joutui sen jälkeen japanilaisten vankileirille kidutettavaksi.
 
Angelina Jolien ohjaama Murtumaton käy läpi miehen uskomattoman elämäntarinan ja kertoo meille miten hän selviytyi ylivoimaisista vaikeuksista. Elokuva perustuu Laura Hillenbrandin samannimiseen menestyskirjaan ja sen pääosassa on englantilaisnäyttelijä Jack O´Connell.
 
Zamberini kärsi rankkojen kokemustensa takia alkoholismista, mutta hänen elämänsä muuttui Billy Grahamin kokouksessa, jonka jälkeen sanoma anteeksiannosta nousi hänelle tärkeäksi aiheeksi. Lois Zamberini teki ohjaaja Jolien kanssa yhdessä töitä elokuvan saamiseksi valkokankaalle, ja hän ehti nähdä sen ennen poismenoaan. Koko kuvausryhmä muisteli miestä lämpimäksi ja rakastavaksi vitsailijaksi, jossa ei näkynyt jälkiä katkeruudesta kokemuksiaan kohtaan.
 
Hänellä on myös yhteys Suomeen, sillä Lois juoksi olympialaisissa kisassa, jonka voittivat suomalaiset Höckert ja Lehtinen. Elokuvassa näkyykin salskeita suomalaisjuoksijoita. Murtumaton on moitteettomasti ohjattu, välillä jopa liian siististi, mutta sen taistelukohtauksissa ei ole mitään uutta. Pääosan esittäjä Jack O´Connell laihdutti rajusti vankileirin kuvauksia varten, ja hänessä on vetovoimaa.
 
Kaipasin silti vielä uskottavuutta hänen roolisuoritukseensa. Minua olisi kiinnostanut myös Zamberinin sodanjälkeiset kokemukset, joissa hän antaa anteeksi kiduttajilleen, mutta yhteen elokuvaan on mahdotonta sisällyttää kaikki kokemukset. Riipaiseva tarina kannattaa käydä katsomassa, vaikka olenkin kertonut sen tässä aika tyhjentävästi. Kolme tähteä.
Elokuvan nettisivusto

KINOTEEKKI

Tämänkertaisessa Kinoteekissa on elokuva-arvion jälkeen asiaa elokuvan tekemisestä kotimaassa ja erityisesti Turun alueella. Haastattelussa on Länsi-Suomen elokuvakomission elokuvakomissaari Teija Raninen.

 

MURTUMATON

 

 

Kinoteekki Facebookissa